Здорове харчування – запорука збереження здоров’я майбутнього покоління
13 листопада 2024
12-13 листопада 2024 року у Києві відбувся перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, який залучив близько 500 учасників.
Мета заходу – об’єднати зусилля для зміцнення програм харчування у закладах освіти не лише в Європі, а й за її межами, що є запорукою збереження здоров’я майбутнього покоління. Саміт став важливою платформою для обміну досвідом і визначення нових стратегій впровадження здорового харчування в освітніх закладах.
В ході саміту були розглянуті новації та досягнення, що заклали міцний фундамент впровадження та реалізації реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою ЗЕЛЕНСЬКОЮ у 2020 році. Реформа має на меті знизити рівень неінфекційних захворювань серед дітей, сформувати здорові харчові звички та забезпечити рівний доступ до якісного харчування для учнів по всій країні.
У межах саміту представники різних регіонів представили майже 40 проєктів із реалізації реформи харчування. Від Дніпропетровського обласного ЦКПХ у заході взяв участь генеральний директор ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій ВАЛЬЧУК.
Фахівці Дніпропетровського обласного ЦКПХ активно долучились до промоції здорового харчування. Представники нашого Центру та його відокремлених підрозділів, використовуючи всі наявні інформаційні ресурси та виїзні інформаційно-методичні заходи, проводять активну роз’яснювальну роботу задля поширення інформації щодо здорового харчування та здійснення впливу на цільові аудиторії з метою формування корисних харчових звичок. Розповсюджуються тематичні друковані інформаційні пам’ятки, листівки, буклети, плакати.
В 2024 році в межах поширення ініціативи «П’ять кроків до здорового харчування» та реалізації проєкту Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України за технічної підтримки Представництва Всесвітньої охорони здоров’я в Україні «Кожна школа — здорова школа», проводяться численні онлайн та офлайн-заходи із залученням педагогічних колективів, працівників харчоблоків та учнів навчальних закладів, поширюється корисна інформація щодо основних принципів та режиму здорового харчування.
Шкільне харчування є важливою складовою здоров’я та добробуту українських дітей, особливо у воєнний час. Воно є основою фізичного та психічного розвитку, а також ключем до зміцнення імунітету та зниження ризику хронічних захворювань. Продовжуємо активно працювати над втіленням реформи шкільного харчування. Робота триває.