Усі новини

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Гострі кишкові інфекції (сальмонельоз, шигельоз, ентерити, коліти, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції) є найпоширенішими інфекційними хворобами. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими контактує людина.

Поділитися:

Найпоширенішими клінічними симптомами ГКІ є  діарея, блювання, болі та спазми в животі, лихоманка, ломота в тілі, слабкість.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія, сальмонельоз ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротавірусні інфекції та ін.) — осінньо-зимовий період.

Особливу небезпеку кишкові інфекції становлять для дітей раннього віку у зв’язку з швидким розвитком інтоксикації та зневоднення.

Вживання забрудненої їжі та води, недотримання правил особистої гігієни можуть спричинити гостру кишкову інфекцію і призвести до серйозних наслідків.

Основні причини епідемічних ускладнень та спалахів гострих кишкових інфекцій – недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, порушення технології приготування страв, правил особистої гігієни тощо.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:              

1 – дотримуватися правил особистої гігієни;

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2 – не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності,

  • використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку;

3 – окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо):

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

4 – дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів:

  • не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

5 – використовувати безпечну воду:

  • не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання

6 – не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

7 – уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

8 – при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Знайти