Найпоширенішими клінічними симптомами ГКІ є діарея, блювання, болі та спазми в животі, лихоманка, ломота в тілі, слабкість.
Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія, сальмонельоз ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротавірусні інфекції та ін.) — осінньо-зимовий період.
Особливу небезпеку кишкові інфекції становлять для дітей раннього віку у зв’язку з швидким розвитком інтоксикації та зневоднення.
Вживання забрудненої їжі та води, недотримання правил особистої гігієни можуть спричинити гостру кишкову інфекцію і призвести до серйозних наслідків.
Основні причини епідемічних ускладнень та спалахів гострих кишкових інфекцій – недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, порушення технології приготування страв, правил особистої гігієни тощо.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
1 – дотримуватися правил особистої гігієни;
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2 – не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності,
- використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку;
3 – окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо):
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
4 – дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів:
- не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
5 – використовувати безпечну воду:
- не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання
6 – не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
7 – уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
8 – при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.