Усі новини

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ У СПЕКУ

Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно оброблених харчових продуктів, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.

В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано 20369 випадків гострих кишкових інфекцій, за аналогічний період минулого року — 17111. Найбільше випадків ГКІ зареєстровано в Одеській – 2313 (11,4% від загальної кількості випадків),  Дніпропетровській — 1721  (8,5% від загальної кількості випадків), Львівській — 1832 ( 8,9% від загальної кількості випадків), Вінницькій областях  — 1660 ( 8,2% від загальної кількості випадків).

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.

Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.

 

Поділитися:

За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень:

  • інфекційно-токсичного шоку;
  • ниркової недостатності;
  • гіповолемічного шоку;
  • смерті.

Симптоми ГКІ

Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Недуга починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів,  слабкість, пересихання слизових оболонок.

При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.

Не лікуйтеся самостійно. Неправильне лікування може тільки нашкодити.

Як не захворіти на ГКІ

Щоб уникнути кишкових інфекцій,  дотримуйтеся простих правил:

  • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  • мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
  • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
  • використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
  • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах  або якщо ви не впевнені у їх якості;
  • в умовах тривалої відсутності  електроенергії,  не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Довідково: 

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту.

Знайти