Усі новини

Участь ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в проєкті «П’ять кроків до здорового харчування»

Шкільне харчування є важливою складовою формування здоров’я дітей. Раціональне корисне харчування є основою їх  фізичного та психічного розвитку,  попередження багатьох неінфекційних захворювань, а також ключем до зміцнення імунітету.

Об’єднання зусиль для зміцнення програм харчування у закладах освіти не лише в Європі, а й за її межами – такі питання обговорювалися на першому Європейському регіональному саміті шкільного харчування.

В ході саміту представники України поділились досвідом впровадження нових стратегій здорового харчування в освітніх закладах в рамках реалізації реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою ЗЕЛЕНСЬКОЮ у 2020 році.

13 листопада під час панельної дискусії впродовж другого дня Саміту шкільного харчування «Комунікація здорового харчування», було представлено ініціативу «П’ять кроків до здорового харчування». Ініціатива реалізується обласними Центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) в рамках проєкту «Кожна школа – здорова школа» під керівництвом Центру громадського здоров’я України та за технічної підтримки Представництва ВООЗ в Україні спільно з Національною асоціацією громадського харчування (NFA).

У 2023 році партнерами проєкту стали ЦКПХ Харківської, Кіровоградської, Івано-Франківської областей та міста Києва.  В ході панельної дискусії присутні обговорили результати освітньої кампанії для школярів, які презентував Андрій СКІПАЛЬСЬКИЙ, національний координатор з питань неінфекційних захворювань ВООЗ, та Наталія ІІВАНЧЕНКО, генеральний директор ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ».

Від Дніпропетровського обласного ЦКПХ у заході брав участь генеральний директор ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій ВАЛЬЧУК.

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» є партнером проєкту «П’ять кроків до здорового харчування» з вересня 2024 року.  В процесі реалізації ініціативи в просвітницьких заходах беруть участь 15 закладів загальної середньої освіти у 10 громадах Дніпропетровської області. До співробітництва залучено педагогічні колективи, працівники харчоблоків та учні навчальних закладів. В заходах загалом взяли участь 1553 особи (1244 дітей та 309 вчителів).

Змістовна інформаційна кампанія проводиться з використанням всіх наявних інформаційних ресурсів та виїзних інформаційно-методичних заходів, зокрема, розміщенням інформаційних матеріалів в школах і на сторінках соціальних мереж. Проводяться навчальні семінари, офлайн та онлайн заходи, а також конкурси та вікторини, що сприяють формуванню корисних харчових звичок з подальшим проведенням підсумкового заходу та нагородженням активних учасників проєкту. Розповсюджено більше  2000 шт. тематичних друкованих інформаційних матеріалів: пам’ятки, листівки, буклети, плакати.

На сьогодні спеціалістами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено 45 лекційно-інформаційних заходів з демонстрацією презентаційних матеріалів для дітей, вчителів, працівників харчоблоку, технічного персоналу закладів. Обговорювались питання щодо основ здорового харчування та чому важливо говорити з дітьми на цю тему, питання здорового харчування, вживання овочів та фруктів, вживання достатньої кількості води та обмеження вживання солі та цукру, виконання завдань стратегії реформування системи шкільного харчування.

Продовжуємо активно працювати над втіленням реформи шкільного харчування. Робота триває.

Поділитися:
Знайти