Усі новини

Старт сезону посиленого епідеміологічного нагляду та моніторингу за циркуляцією збудника холери на Дніпропетровщині

З початком літа в Дніпропетровській області стартував сезон посиленого епідеміологічного нагляду за холерою, який триватиме до 30 вересня. Саме в теплу пору року, коли зростає споживання сирих овочів, фруктів і води, збудник холери може надзвичайно швидко поширюватися. Ще більш небезпечним є те, що хвороба розвивається стрімко — у критичних випадках може призвести до смерті за лічені години.

Холера — гостре кишкове інфекційне захворювання, яке вражає як дорослих, так і дітей, викликаючи сильну водянисту діарею, що веде до небезпечного для життя зневоднення. Хвороба особливо загрозлива тим, що швидко поширюється, охоплюючи великі групи людей.

Як проявляється та передається холера?

Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном (V.cholerae). Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором передачі збудника інфекції, однак поширення хвороби також може бути при забрудненні їжі. Можливий контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки.

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» – єдина установа в області, що здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери у навколишньому середовищі, в тому числі у воді відкритих водоймищ в місцях масового відпочинку населення. Лабораторний моніторинг проб довкілля проводиться з червня по вересень щорічно.

Що необхідно для запобігання захворювання на холеру?

  • Дотримуватись правил особистої гігієни.
  • Вживати тільки гарантовано безпечну воду та напої.
  • Для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.
  • Не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів.
  • Уникати відпочинку у невстановлених місцях.
  • Під час купання у водоймищах при купанні у відкритих водоймах (море, річки, ставки) намагатись не заковтувати воду.
  • Не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.

Дізнайтеся більше порад на сайті Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я» за наступним посиланням: https://phc.org.ua/news/pochatok-sezonu-posilenogo-epidnaglyadu-za-kholeroyu.

Особам, що виїжджають у країни, в яких неблагополучна епідемічна ситуація з холери, необхідно особливо слідкувати за дотриманням цих правил. Якщо протягом п’яти днів після повернення з таких країн у людини виникли прояви шлунково-кишкових розладів, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря. Самолікування призводить до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.

Виконавець: Юлія ЛЕВЧЕНКО – лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»

Поділитися:
Знайти