Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
21 жовтня 202421 жовтня – Всесвітній день йододефіциту
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Йод необхідний людині протягом усього життя.
Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
Наслідками нестачі йоду в організмі можуть бути:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
Згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, щодня організм дорослої людини потребує 150 мкг йоду, під час вагітності та годування груддю – 350мкг. Діти 0-6 років потребуть 90 мкг йоду, 7-10 років – 120 мкг, 11-17 років – лл 150 мкг. Надходження меншої кількості йоду на день вважається недостатнім для нормального функціонування організму, що може призвести до порушень метаболізму та йододефіцитних станів.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду (1). Згідно з результатами досліджень, більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! (2) У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
Профілактика йододефіциту
Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
1 Згідно з Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні 382 000 дітей (80%) щороку народжуються із ризиком розладів унаслідок йододефіциту і розвиваються без споживання необхідної кількості йоду з їжею.
2 Загальнонаціональне репрезентативне дослідження забезпеченості населення мікронутрієнтами, здійснене ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка НАМН України», Інститутом медицини праці АМН України спільно з Дитячим фондом ООН 2004 р., довело актуальність проблеми йододефіциту для всієї території України.
Джерело: за інформацією «Центр громадського здоров’я МОЗ України»
Наказ МОЗ України від 09.03.2021 № 408 “Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії”