Щороку 7 червня відзначають Всесвітній день безпеки харчових продуктів.
7 червня 2024
Безпека харчових продуктів (англ. food safety) — це поняття, що включає обробку, підготовку і зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Отже, виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
За оцінкою ВООЗ, 600 млн людей, майже кожен десятий у світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають через уживання небезпечних харчових продуктів.
40% недуг харчового походження припадає на дітей віком до п’яти років і зумовлює в середньому 125 000 випадків смерті малечі.
Характер виробництва, зберігання, обробки та споживання продуктів харчування впливає на їхню безпеку. Відповідність стандартам у сфері забезпечення безпеки продуктів харчування, створення ефективних нормативних систем контролю харчових продуктів, включаючи забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій та ліквідацію їх наслідків, забезпечення доступу до питної води, застосування передових методів ведення сільського господарства (у землеробстві, аквакультурі, тваринництві та садівництві), ширше застосування систем управління безпекою харчових продуктів операторами харчового бізнесу та нарощування потенціалу споживачів продуктів здорового харчування — ось лише кілька заходів, які допоможуть нам досягти мети забезпечення безпеки харчових продуктів.
Питання безпеки харчових продуктів нерозривно пов’язані також із продовольчою безпекою. Як наголошує ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та зміцнення здоров’я.
Захворювання харчового походження є перешкодою для економічного розвитку, оскільки вони створюють навантаження на системи охорони здоров’я і завдають шкоди національній економіці.
Україна, зокрема на законодавчому рівні, намагається розв’язувати питання харчової безпеки. Але це проблема не лише держави, але й особисто кожного з нас. Відповідальність щодо вибору продуктів та формування власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектра захворювань, пов’язаних зі способом харчування.
Будьте відповідальними за власне здоров’я!
Джерело: за інформацією «Центр громадського здоров’я МОЗ України»