Усі новини

Що потрібно знати про лістеріоз

Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. У 2024 році в Україні зафіксовано 3 випадки захворювання на лістеріоз: у Івано-Франківській, Волинській та Київській областях.

Лістеріоз – інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Перелік джерел (резервуарів) лістерій досить великий. Це дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

 

Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною. Зараження людини відбувається при контакті з інфікованими тваринами та птахами, догляду за ними, вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Від людини до людини лістерії передаються фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у форму безсимптомного носійства. За першими проявами схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування захворювання страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо терміново звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою є ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Лістерії зберігаються у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водоймищ, ґрунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій). Сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки.

Щоб не захворіти важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже бактерії можуть бути на їх поверхні. Також, не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, проникають всередину.

Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері. При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не ріжте варені овочі для салату на дошці для сирої продукції. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику. Не купуйте продукти на стихійних ринках, де немає впевненості щодо їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць, а також перед вживанням їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

Хворим гострими кишковими інфекціями, менінгітами, лихоманками тощо доцільно проводити обстеження на лістероз. Діагностичні дослідження хворим та особам з підозрою на лістеріоз можливо провести на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ  МОЗ». Крім того, бактеріологічна лабораторія ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», акредитована в системі ISO 17025, проводить дослідження харчових продуктів на наявність збудника лістеріозу.

Виконавці: Галина ШАМИЧКОВА, Юлія ЛЕВЧЕНКО – лікарі-епідеміологи відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»

 

Поділитися:
Знайти