Сальмонельоз: небезпечне сусідство
13 травня 2024
Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке викликається бактеріями роду Salmonella. Ці бактерії широко поширені в навколишньому середовищі, і заразитися ними можна різними шляхами.
Симптоми сальмонельозу:
– діарея: це найпоширеніший симптом, який може бути водянистим, з домішками крові або слизу;
– підвищення температури: зазвичай температура тримається протягом 3-7 днів;
– біль у животі: біль може бути гострим або тупим, і може локалізуватися в різних частинах живота;
– нудота і блювота: ці симптоми можуть з’являтися до або після діареї;
– втрата апетиту;
– слабкість;
– головний біль.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від 6 годин до 2-3 діб. У деяких людей симптоми можуть не з’являтися зовсім, але вони все одно можуть бути носіями бактерій і заражати інших.
Як можна заразитися сальмонельозом:
– Вживання зараженої їжі. Найчастіше люди заражаються сальмонельозом через вживання заражених продуктів харчування. Найбільш небезпечними в цьому плані є:
– м’ясо та м’ясні продукти (особливо сирий або недоварений фарш);
– яйця та яєчні продукти;
– молоко та молочні продукти;
– риба та морепродукти;
– овочі та фрукти;
– Контакт з зараженими тваринами: сальмонели можуть жити в кишечнику тварин, не викликаючи у них жодних симптомів. Люди можуть заразитися сальмонельозом при контакті з зараженими тваринами, наприклад, при догляді за ними або при чищенні їхніх кліток;
– Контакт з зараженою людиною: люди, які хворі на сальмонельоз, можуть виділяти бактерії з калом. Інші люди можуть заразитися сальмонельозом при контакті з зараженим калом, наприклад, при нехтуванні правилами особистої гігієни.
Лікування сальмонельозу:
Лікування зазвичай симптоматичне і спрямоване на полегшення симптомів, таких як діарея, блювота і зневоднення. Обов’язково потрібно звернутись до лікаря для правильного лікування, щоб уникнути бактеріоносійства. Бактеріоносійство при сальмонельозі буває двох видів:
– гостре – збудник виділяється до 3 місяців;
– хронічне – сальмонела виділяється більш як 3 місяці.
Воно не супроводжується клінічними проявами, проте людина залишається заразною. У деяких випадках може знадобитися госпіталізація.
Профілактика сальмонельозу:
Дотримуйтесь правил особистої гігієни: ретельно мийте руки з милом після туалету, перед їжею і після контакту з тваринами.
Обробляйте їжу безпечно:
– Ретельно мийте всі овочі та фрукти перед вживанням.
– Не вживайте сире або недоварене м’ясо, яйця та молоко.
– Зберігайте сирі продукти окремо від готових.
– Ретельно готуйте їжу, дотримуючись рекомендованих температурних режимів.
Не контактуйте з хворими тваринами.
Не гладьте і не тримайте на руках тварин, якщо ви не знаєте, чи здорові вони.
Ретельно мийте руки після контакту з тваринами.
Сальмонельоз – це серйозне захворювання, яке може призвести до небезпечних ускладнень. Дотримуючись простих правил профілактики, ви можете значно знизити ризик зараження.