Організація режиму праці в спекотних умовах
15 липня 2025
У спеку людина спрямовує всі свої ресурси на підтримання нормальної температури тіла. Зростає серцебиття, що дає змогу частіше прокачувати кров через шкіру для підвищення потовиділення, під час якого у повітря виводиться надлишок тепла. Водночас надмірне виділення поту порушує водно-сольовий баланс організму, призводячи до судом м’язів та порушення роботи нейронів, що є причиною виникнення головного болю, нудоти або блювоти. Працівник, який виконує роботи у спекотну погоду, швидко втомлюється і підсвідомо починає уповільнюватися. Такою є захисна реакція організму на надмірні перенавантаження.
Причиною нещасних випадків улітку часто стає дія підвищеної температури повітря. Через неї в організмі людини можуть виникнути такі патологічні зміни, як гостре перегрівання, порушення водно-сольового обміну, діяльності серцево-судинної і нервової систем.
При який температурі не можна працювати в офісі?
Влітку для офісних працівників, які виконують роботу за комп’ютером, тобто не пов’язану з фізичним напруженням, оптимальна температура у приміщенні становить 23-25 °C. Відносна вологість повітря — не більше 40-60%. Однак таких показників не завжди вдається досягнути. Якщо температура в офісі у теплий період року наближається до + 28 °C, працездатність працівників знижується, Насамперед це стосується тих працівників, які перебувають на робочих місцях повний робочий день. Перевищення температурної норми або інших показників мікроклімату є підставою для припинення роботи. Проте самовільно працівники залишити офіс не мають права, оскільки це є порушенням трудової дисципліни. У такому випадку потрібно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація має провести відповідні виміри.
Скорочення тривалості робочого дня в спеку
У разі підвищеної температури повітря на робочому місці тривалість допустимої роботи визначається залежно від температури та характеру праці. Якщо температура повітря становить +30–32 °С, працівникам слід надавати перерви тривалістю 10–15 хвилин після кожних 1,5 годин роботи. При температурі +33–35 °С рекомендується скорочувати тривалість безперервної роботи до 1 години з наступною перервою 15–20 хвилин. Якщо температура перевищує +36 °С, тривалість роботи повинна суттєво зменшуватися, або робота має бути припинена без впровадження додаткових заходів захисту. Ці обмеження встановлюються з метою збереження здоров’я працівників і базуються на санітарно-гігієнічних нормах.
При роботах на відкритих ділянках і температурі навколишнього середовища від 35 ºС, тривалість періодів безперервної роботи має становити 15-20 хвилин із наступним відпочинком не менш 10-12 хвилин у приміщеннях із охолодженням.
За цих умов допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну становитиме:
• для осіб, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, не більше 4-5 годин;
• 1,5-2 години для осіб без спецодягу.
Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату належить до екстремальних. За цієї температури проводити роботи на відкритому повітрі не рекомендовано. Потрібно змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Неправильний режим праці влітку у спекотних умовах загрожує життю та здоров’ю працівників.
Аби запобігти шкідливій дії підвищеної температури на працівників, роботодавці повинні забезпечити належний режим роботи у спеку. Зокрема необхідно:
• змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранок або вечір; тривалість робочих змін зменшити; обідньої перерви — збільшити;
• забезпечити працівників засобами індивідуального (теплоізолювальний спецодяг) і колективного (системи вентиляції і кондиціювання повітря) захисту;
• улаштувати ємності з прохолодною водою або душ;
• забезпечити працівників мінералізованою водою (з розрахунку до 3,0 л на зміну);
• провести позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт.
Для профілактики порушень водно-сольового балансу тим, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей, мікроелементів, розчинних у рідині вітамінів, які виділяються з організму разом із потом (п. 2.12 ДСН 3.3.6.042-99).
Для оптимального водозабезпечення та компенсації втрати солей і мікроелементів необхідно вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин. Температура питної води, напоїв, чаю має становити + 10-15 ºС.
При температурі повітря понад 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.
Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти й овочі.
Виконавець: лікар з гігієни праці відділу санепідзаходів на видах транспорту ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» Олег ЧАБАН