Гострі кишкові інфекції: як уберегтися влітку
23 липня 2025
За тиждень з 14 по 20 липня в Україні зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: у Запорізькій, в Івано-Франківській та у Львівській областях. Усі 70 захворілих, з яких 19 дітей, отримали всю необхідну медичну допомогу в лікарнях.
Кількість захворювань на гострі кишкові інфекції прогнозовано зростає влітку. Головні шляхи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту). Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах. Ризики інфікування зростають під час порушення умов зберігання таких продуктів — при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування.
Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Щоб уберегти себе та дітей від ГКІ, варто дотримуватися кількох простих правил профілактики:
- Завжди мийте руки з милом — після вулиці, туалету, перед їдою та приготуванням їжі.
- Ретельно мийте овочі й фрукти під проточною чистою водою.
- Не вживайте продукти, що зберігалися неналежно або прострочені.
- Добре термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця та інші продукти тваринного походження.
- Слідкуйте за чистотою кухонного приладдя та поверхонь.
- Купайтеся тільки у дозволених та безпечних водоймах.
Та головне — вчасно звертатися до лікаря. За яких симптомів це варто робити?
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Пам’ятайте: профілактика — найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій. Дотримуйтеся чистоти рук, споживайте безпечні продукти, особливо в умовах надзвичайного стану чи перебування в місцях масового скупчення людей.
Бережіть себе і своїх близьких!
Джерело: за матеріалами МОЗУ та ЦГЗ
