Брифінг з питань епідемічної ситуації та профілактики гострих кишкових інфекцій
12 липня 2024
11 липня 2024 року в медіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації відбувся брифінг з питань епідемічної ситуації та профілактики гострих кишкових інфекцій. В заході прийняла участь завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Олена Кузьменко.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Серед збудників гострих кишкових інфекцій – патогенні кишкові палички, сальмонели, шигели, ротавіруси, норовіруси, кишкові аденовіруси та інші.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювота і діарея.
Інкубаційний період може складати від 2-х годин до декількох діб.
Джерелом збудника інфекції є хворі люди або безсимптомні носії збудників кишкових інфекцій, а при деяких кишкових інфекціях (сальмонельоз) – тварини (кури, качки, свині, рогата худоба та інші).
Зазвичай, збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, під час купання у забруднених водоймах, або через брудні руки та предмети побуту.
Епідемічна ситуація. ГКІ широко поширені. В Україні щороку реєструється 50-60 тисяч випадків інфекційних діарей, з яких до 60% припадає на дітей. Випадки ГКІ реєструються в усіх регіонах України, зокрема в Дніпропетровській області. Окрім поодиноких (спорадичних) випадків захворювання людей, реєструються сімейні вогнища та спалахи гострих кишкових інфекцій, сальмонельозу тощо.
Протягом 6 місяців 2024р. в Дніпропетровській області зареєстровано 2000 випадків захворювання на гострі гастроентероколіти (в тому числі 168 випадків ротавірусного ентериту) та 185 випадків захворювання на сальмонельоз. Також протягом поточного року в області зареєстровано 2 спалахи: норовірусного гастроентериту (у м.Дніпро) та сальмонельозу (у м.Кривий Ріг).
Гострі кишкові інфекції реєструються протягом усього року. Але, традиційний сезонний підйом захворюваності припадає на літній період часу.
Щотижнево за медичною допомогою з симптомами кишкових інфекцій до закладів охорони здоров’я звертається 100 – 160 мешканців області, серед яких до 60% діти.
Симптоми гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- сухість у роті та горлі;
- незначне сечовипускання або його відсутність
Профілактика гострих кишкових інфекцій та сальмонельозу.
Для запобігання зараження збудниками кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих, але ефективних правил, що чітко сформульовані Центром громадського здоров’я МОЗ України як 5 кроків до безпечнішої їжі.
- Підтримуйте чистоту.
- Відокремлюйте сиру їжу від готово.
- Ретельно готуйте їжу.
- Зберігайте їжу при безпечній температурі.
- Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.
- При відпочинку на природі, купатися слід у спеціально відведених місцях, в яких проводяться відповідні заходи підготовки до прийому відпочиваючих; при купанні не заковтувати воду.
Із матеріалами брифінгу можна ознайомитися за посиланням https://youtu.be/i8nJuyPhnpw?si=mTvOyYJ_cgWvL195